Transport públic

Mobilitat Sostenible

El permanent creixement urbanístic a les nostres ciutats, també a Palma, fa que la ciutadania habiti cada vegada més, a barriades perifèriques de menys densitat de població, que suposen menys serveis generals o distància de les escoles i dels llocs de treball, multiplicant així la necessitat de fer més viatges i més llargs.

Molts dels desplaçaments es fan en cotxe, amb els conseqüents problemes de congestió circulatòria dins la ciutat, pèrdua de temps productius en els desplaçaments, consum d´energia i de territori, augment de contaminació, etcètera.

Cinc raons per utilitzar el transport públic

Hi ha fortes raons per a utilitzar el transport col·lectiu de viatgers a les ciutats. Enumerem cinc d’elles:

 • La utilització del transport públic envers el cotxe privat, suposa un consum i contaminació entre 3 i 5 vegades menys. El transport col·lectiu de viatgers és, de forma clara, més sostenible pel nostre medi ambient.
 • Avui a les ciutats amb carril-bus, transportar-se a les hores puntes amb autobús, a més de ser més ràpid, també aporta menys situacions de nerviosisme.
 • El transport públic implica una disminució de la congestió, d’hores perdudes i de costs externs, en una ciutat envaïda pels cotxes.

 • La manca d’aparcament a les ciutats per vehicles particulars que estan aparcats el 95% del temps, es soluciona amb un usuari del transport col·lectiu que baixa de l’autobús i no necessiten aparcar-lo. Mentre en un sol dia els viatgers d’autobús poden superar els 1000 usuaris per vehicle, la gran majoria de turismes només fan dos viatges al dia amb un sol passatger. La resta del temps estan aturats ocupant un valuós aparcament al centre de les nostres ciutats.
 • La ciutat necessita un bon transport públic per mantenir en funcionament les diverses activitats que s’hi desenvolupen. El comerç, els centres de feina, les escoles, els centres sanitaris i d’oci, són en molts de casos inviables socialment i econòmicament sense un sistema de transport públic eficient que permeti el transport de la ciutadania.

Més mobilitat per tothom

No tots disposem de cotxe particular. Un gran percentatge de ciutadans no condueixen turismes per raons econòmiques, d’edat, minusvalideses, capacitació o simplement perquè no vol. A més, dels ciutadans que tenen cotxe, no sempre aquest està disponible en el moment que el necessiten. El transport públic és obert a tots, i es fa imprescindible per tal que la ciutat funcioni. És, sense cap dubte, un servei públic bàsic i essencial.

L’Empresa Municipal de Transports de Palma té com a objectiu garantir la mobilitat de totes les persones. L’aplicació de criteris d’accessibilitat en el transport, permet que les persones amb mobilitat reduïda, també puguin fer-ne ús.

D’aquesta manera, es fomenta la seva plena integració social i alhora s’ajuda a altres col·lectius, que per les seves circumstàncies particulars, poden tenir necessitats especials, col·lectius que en algun moment, podem sentir molt propers: la gent gran, les mares i pares que es desplacen amb cotxets de nadons, les dones embarassades, …

En aquest sentit les actuacions concretes que la EMT de Palma du a terme són variades. Destaquem les següents:

 • Autobusos amb rampa i sistema basculant per a cadires de rodes.
 • Vehicles de pis baix antilliscant amb més seients i reserva de places especials.
 • Adaptació de voreres a les aturades, incorporant plataformes on és més necessari.
 • Millors sistemes d’informació a les marquesines
 • Tarifes blanes per a col·lectius més necessitats.

La EMT, una empresa al servei de la ciutadania

EMT-Palma és l’empresa municipal de l’Ajuntament de Palma que gestiona el transport urbà col·lectiu de viatgers de la ciutat de Palma i envoltants.

La seu social i d’atenció al client està situada al carrer Anselm Clavé número 5, al centre de Palma. Les cotxeres estan situades a la carretera del Coll d’en Rabassa a Son Ferriol, molt a prop de Mercapalma.

bus-palma

L’any 2015 la EMT-Palma va traslladar més de 39 milions de viatgers, recorrent a 12.772.286 quilòmetres, amb una xarxa formada per 31 línies als municipis de Palma, Llucmajor, Marratxí i Calvià.

Això és possible gràcies a la disposició dels següents factors:

 • Equip humà propi de 670 professionals del transport, gran part dels quals són conductors.
 • Noves línies i millora continuada de les existents.
 • Una Flota que compta amb 180 autobusos.
 • Sistema d’informació a l’usuari adequat als nous temps que es du a terme mitjançant informació estàtica i dinàmica a les parades i autobusos, web, informació del temps d’espera en parada, i l’app mobiPalma per dispositius mòbils que permet conèixer la informació del transport en temps reial i també mitjançant telèfon, anuncis publicitaris específics i atenció personalitzada o telefònica a les oficines de l’empresa.
 • Un sistema de pagament mitjançant la targeta ciutadana, que permet la utilització de tarifes diverses en funció del perfil de l’usuari, possibilita el transbordament gratuït entre línies urbanes i facilita un ràpid accés al sistema de transport.
 • La utilització de tarifes altament bonificades. Amb abonaments molt avantatjosos pels usuaris, així com targetes turístiques i multiviatges. I bonificacions importants per jubilats, estudiants, universitaris, famílies nombroses i residents, són els motius d’aquest espectacular augment.
 • Flota gestionada amb l’ajuda d’un sistema de control centralitzat o SAE, que permet conèixer en temps real la situació de la flota i prendre les mesures adequades a cada circumstància d’una forma àgil i segura.
 • Coordinació amb altres àrees o institucions municipals, amb l’objectiu final de servei al ciutadà, especialment en temes que afecten directament la mobilitat dels ciutadans, com poden ser els aparcaments municipals, la gestió del trànsit rodat, el manteniment de les vies públiques o l’organització d’esdeveniments socials.

Un altre aspecte de la EMT, potser no tan conegut, a destacar és la col·laboració en esdeveniments i actes públics de caràcter lúdic i festiu que necessiten un transport directe i majoritari en moments puntuals, com les festes de Sant Sebastià, la Fira d’Abril, Diumenge de l’Àngel, Tots Sants, i molts altres esdeveniments importants i representatius per la nostra ciutat.

Infants i joves, el futur del transport públic

Bus EMT

Tots el nins i nines d’Educació Infantil i Primària, fins els 13 anys, ja poden viatjar de manera gratuïta amb els busos de l’Empresa Municipal de Transports (EMT). D’aquesta manera, a partir del 2017 la gratuïtat ha passat dels 8 anys fins als 12 anys (ambdós inclosos).

L’objectiu de la mesura és promoure el transport públic entre els més joves i mentre duen a terme la seva formació acadèmica per, d’aquesta manera, crear uns hàbits d’utilització que en el futur donin com a resultat  un major ús d’aquest mitjà.

A més, amb la mesura es pretén arribar a tota l’educació Primària per garantir la gratuïtat durant tot el cicle. Cal recordar que l’actual equip de govern va duplicar per al 2016 la gratuïtat, que va passar dels 4 anys fins als 8 i que ara la triplica. Amb aquest nou increment, es dóna compliment al compromís d’augmentar de forma progressiva la gratuïtat fins a arribar als 16 anys.

L’EMT calcula que uns 15.000 joves d’entre 9 i 12 anys (inclosos) es podran beneficiar de la mesura i que són aquells que actualment tenen activada la targeta ciutadana, més els que es donin d’alta. Per poder beneficiar-se de la mesura, s’haurà d’actualitzar el perfil de la targeta ciutadana.

MobilPalma

MobiPalma proporciona informació en temps real i geolocalitzada sobre les condicions del trànsit, la ubicació i nivell d’ocupació dels aparcaments i de les estacions de bicicleta pública, a més de tota la informació sobre la xarxa d’autobusos de l’EMT de Palma. És una app gratuïta i està disponible en català, espanyol, anglès i alemany.

MobiPalma està impulsada conjuntament per l’Àrea de Mobilitat de l’Ajuntament de Palma de Mallorca, l’EMT de Palma i el SMAP (que gestiona els serveis d’aparcaments públics i Bicipalma). Està dissenyada pensant en l’usuari del transport públic i és l’app definitiva per circular per Palma. A més, ara és totalment accessible per a persones cegues. Benvinguts a la mobilitat sostenible!

Mobipalma

Amb l’app MobiPalma instal·lada al teu dispositiu mòbil podràs:

 • Obtenir els temps de pas per parada dels autobusos urbans de Palma. Fins i tot podràs programar-la per rebre un avís automàtic uns minuts abans i no perdre el bus.
 • Saber quina és la millor combinació de línies de bus per anar d’un lloc a un altre de la ciutat.
 • Veure les parades de la EMT més properes a la teva ubicació representades sobre el plànol de la ciutat.
 • Visualitzar sobre un mapa l’estat de congestió del trànsit a les principals vies de la ciutat.
 • Dirigir el teu cotxe a un aparcament sabent per endavant les places lliures i podent comparar el preu amb altres aparcaments propers.
 • Adreçar-te a una estació de Bicipalma coneixent prèviament el nombre de bicicletes i ancoratges disponibles (i el nombre d’avariats).
 • Tenir informació de qualsevol incidència a la via pública i a la xarxa de transport, independentment de l’emissor del missatge: Ajuntament, EMT Palma o SMAP. Els avisos sobre incidències importants s’envien mitjançant una notificació al teu mòbil que pots desactivar a la pantalla configuració.

Aquí teniu l’enllaç per descarregar l’aplicació tant per a dispositius apple com Android:

 • MobiPalma per ANDROID (Aquí)
 • MobiPalma per IOS (Aquí)