Moscard Tigre

EL MOSCARD TIGRE (Aedes albopictus)

El moscard tigre és originari del sud-est asiàtic. D’allà, mitjançant el comerç internacional, s’ha dispersat cap a Amèrica, Àfrica i Europa.

Foto moscard

Va arribar a Mallorca l’estiu de 2012 i està considerat com a espècie invasora i una de les 100 espècies exòtiques invasores més perjudicials del món segons la Unió Internacional de Conservació de la Natura. És diürn, de petites dimensions (2-10 mm), de color negre amb taques blanques a les potes i al cos. S’ha adaptat molt bé als ambients urbans. La posta es realitza a petits recipients que contenguin aigua.

Cada femella pot arribar a pondre més de 200 ous, de forma que prolifera molt ràpidament. No pot criar a aigua corrent ni grans bassals, aljubs o cisternes. Les larves (cabotins) viuen a l’aigua i necessiten vuit/deu dies per esdevenir adults, els quals tenen una dispersió limitada (màxim 400 metres). Per tant, controlant bé els petits dipòsits d’aigua, les poblacions poden quedar molt limitades.

PICADES:

La femella causa la picadura, que pot ser dolorosa i causar inflamacions locals, segons la sensibilitat de cadascú.

El tractament és idèntic al de qualsevol altra picada: neteja i desinfecció de la zona i aplicació d’un producte amb base d’amoníac. Els repel·lents s’han de fer servir sempre a l’exterior, i seguint les indicacions del producte. Si produeixen una reacció a la pell, cal rentar la zona i consultar el metge. Al nostre país no transmet malalties infeccioses, però pot fer-ho on hi hagi persones infectades per qualsevol dels virus dels quals el moscard és vector.

ERRADICACIÓ:

Les mesures bàsiques per evitar-ne la presència i l’expansió consisteixen a vigilar els punts on l’aigua estigui o pugui quedar embassada:

Combatre el moscard Tigre

S’ha d’evitar aigua on pugui pondre els ous i, on sigui necessària mantenir-ne (bevedors, cossiols, etc.), canviar-la dos pics per setmana. Sempre que es detectin larves de moscard ha de ser retirada. No resisteixen la dessecació, per tant, abocant-la a terra evitarem difondre aquest animal, que pot ser molt molest.

Trampa Moscard Tigre

Podeu descarregar el triptic amb informació sobre el moscard Tigre AQUÍ.