Becut Vermell

Becut Vermell

El becut vermell, morrut de les palmeres o morrut roig (Rhynchophorus ferrugineus) és una espècie d’escarabat curculiònid i és una greu plaga per a les palmeres ornamentals.

És un insecte relativament gran, entre dos i cinc centímetres de llarg, i un color vermell òxid. Les seves larves excaven galeries de fins a un metre de llarg al tronc de les palmeres, arribant en força ocasions a matar la planta. Com a resultat, l’escarabat ha esdevingut una de les principals plagues de les plantacions de palma, com la palma de coco, palmera datilera i la palma d’oli.

Originari del sud-est asiàtic i laPolinèsia, el becut de les palmeres s’ha estès a l’Àfrica i Europa, arribant a la Mediterrània a la dècada de 1980, essent detectat per primer cop a Espanya el 1994 i a França el 2006.

A les Illes, per la introducció i expansió del becut vermell a través de palmeres datileres a enjardinaments de noves zones residencials, es pot considerar un clar exemple de plaga de balearització. La primera detecció documentada fou a sa Ràpita (Campos, octubre de 2006) i pocs mesos després ja es localitzaren focus a Calonge, Cala d’Or (Santanyí), Felanitx i Pollença.

A partir de 2009 es troben els primer focus al municipi de Palma i s’escampa ràpidament des de l’Arenal per les zones residencials litorals cap a migjorn on colonitza totes les urbanitzacions costaneres de Llucmajor durant 2010; paral·lelament avança pels barris que envolten el bosc de Bellver i s’estén fins a arribar a Palmanova l’any 2011. Al focus de Pollença va adquirir des del començament gran virulència i ha tengut efectes devastadors per a les palmeres canàries des del poble fins a la zona del Moll i de Llenaire on fins i tot ha estat objecte de diverses denúncies contra l’Ajuntament per greus incompliments de les mesures fitosanitàries obligatòries a les palmeres de les vies públiques. Des de Pollença als darrer anys s’ha estès per les urbanitzacions de les badies de Pollença i d’Alcúdia fins a arribar a can Picafort i des d’aquí s’ha endinsat cap a municipis interiors com sa Pobla i Campanet (2010) i posteriorment fins a Caimari (2011). El focus de Manacor detectat l’any 2009 s’ha mantengut poc actiu fins a 2011 quan l’escarabat ja ha colonitzat diverses palmeres de la via pública. A municipis interiors han aparegut altres focus a partir de 2010, Algaida, Montuïri, Llubí o Santa Maria de forma que actualment encara queden alguns municipis del Pla i del Raiguer lliures de la plaga i les zones de Llevant i part de la Tramuntana que resisteixen sense palmeres afectades.

Podeu consultar la informació per detectar i actuar contra el becut vermell clicant AQUI